flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Звернення до суду

04 червня 2013, 16:17
Право на звернення до суду
Відповідно до ст.3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. Право особи на звернення до суду, за захистом її прав, свобод та інтересів є одним із найважливіших прав, гарантованих Конституцією України. Воно є ознакою правової держави, проявом принципу розподілу державеної влади. Окрім загального конституційного права на судовий захист, цивільне процесуальне законодавство також передбачає норми, які встановлюють можливість звернення до суду особи, котра вважає свої права та інтереси порушеними.
У випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб, або державні чи суспільні інтереси. Це правило передбачене законодавством тому, що частина перша ст.3 ЦПК України наголошує на праві осіб захищати свої порушені права, яке є загальним. Випадки, які є винятками із цього правила, встановлюються законом (наприклад ЦК України). Для захисту прав та законних інтересів дітей, від їх імені, можуть звертатися до суду їхні батьки. Крім того, правом на звернення до суду на захист інтересів держави і громадян наділені прокурор, органи державної влади й органи місцевого самоврядування, Уповноваженний Верховної Ради України з прав людини, інші особи.
Відмова від права на звернення до суду за захистом є недійсною. Кожен має право на звернення до суду і будь-які угоди про відмову звернення до суду є недійсними. Встановлення договірної підсудності не є відмовою від права на звернення до суду.
Особи які беруть участь у справі
У справах позовного провадження особами, які беруть участь у справі, є сторони (позивач і відповідач), треті особи, представники сторін та третіх осіб.
У справах наказного та окремого провадження особами, які беруть участь у справі є, заявники, зацікавлені особи та їхні представники.
У справах також можуть брати участь органи та особи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб.
Позивач – це особа, яка звертається до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.
Відповідач – це особа, яку притягують до відповіді у зв*язку з заявою позивача про те, що порушуються, не визнаються або оспорюють ся права, свободи або законні інтереси.
Представник – це особа, яка наділена повноваженнями представляти інтереси довірителя в суді. Як правило ним виступає адвокат, юрист чи інша особа, яка володіє відповідними знаннями.
Представниками можуть бути і інші особи, при цьому необов*язково, щоб вони володіли знаннями юриспруденції