flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

аналіз стану обліково-статистичної роботи за 2012 рік

13 листопада 2013, 14:06
А Н А Л І З
стану обліково-статистичної роботи
Голованівського районного суду Кіровоградської області
за 2012 рік
 
Відповідно до ЗУ «Про судоустрій та стасус суддів» та на виконання основних напрямків роботи Голованівського районного суду Кіровоградської області проаналізовано стан обліку статистичної роботи в суді за 2012 рік.
Під час проведення вище зазначеного аналізу було використано наступні матеріали : план роботи суду за IІ півріччя 2012 року та матеріали за результатами його виконання;
нормативно – правові акти , що регулюють питання обліку і реєстрації судових справ та матеріалів ; методичні рекомендації щодо проведення огляду даних судової статистики , аналізу обліково-статистичної роботи ТУ ДСА та загальними місцевими судами області .
1.Планування роботи суду та стан її виконання
Планування роботи місцевого суду, проводиться по півріччях і включає в себе сукупність організаційних заходів , перелік питань та завдань , які необхідно виконати та строки їх виконання.
План сформований у відповідності з примірними методичними рекомендаціями щодо їх складання, до якого внесені всі актуальні питання, з них : узагальнення судової практики, підвищення професійного рівня та ділової кваліфікації працівників апарату суду,перевірка роботи канцелярії, обліково-статистична робота, антикорупційне законодавство та інше.
Обліково - статистична робота в Голованівському районному суді Кіровоградської області в 2012 році проводилась відповідно до вимог чинного законодавства та нормативно-правових актів.
В номенклатурних справах по виконанню запланованих заходів міститься необхідна документація.
Відповідно до планування проводилися заняття з працівниками апарату суду , де вивчалися Закони України , Інструкція про порядок передачі справ до архіву, Інструкція щодо заповнення карток на осіб, відносно яких розглянуто кримінальні справи та інші нормативно-правові акти , перевірявся рівень знань працівників з обліково-статистичної роботи, та інше.
Кожні півроку у суді за результатами звітних періодів складаються аналіз з обліково-статистичної роботи та огляд даних судової статистики, які надсилаються для узагальнення до ТУДСА України в Кіровоградській областв  та обговорюються на нарадах з працівниками апарату суду.
2. Впровадження та вдосконалення роботи з обліко - статистичної роботи в автоматизованій системі документообігу суду
З 1 січня 2011 року відповідно до ЗУ « Про судоустрій та статус суддів» , а також Положення про автоматизовану систему документообігу загальних судів, затвердженого Радою суддів України 26.10.2010 року № 30, в суді було впроваджено автоматизовану систему документообігу .
Всі працівники апарату суду та судді  користуються автоматизованою системою документообігу загальних судів. Кожен з них працює в системі під своїм логіном і паролем, та   мають право доступу до окремих розділів системи , тільки керівник апарату суду та головний спеціаліст з ІТ мають право повного доступу до всіх розділів системи.
З 27.02.2012 року Державним підприємством « Інформаційні судові системи» в судах України впроваджено промислову версію КП «Д-3» .
Программа КП «Д-3» не зовсім зручна у використанні для працівників апарату суду , які ведуть первинний облік документів ,в даний час вона так як КП «ДЗС» носить подвійний характер роботи, оскільки змушує вести електронну та паперову версію документів. Але , як вбачається з оновлених версій КП «Д-3», вона з часом стає більш удосконаленою. У працівників , які займаються первинним обліком справ в КП «Д-3», хороші результати використання її в роботі .Насамперед це керівник апарату суду Робу-Башиньска Т.В., секретарі суду Шевчук О.П., Ткач Д.Д..
Всі справи , які надходили до суду у продовж 2012 року, реєструвались та проходили автоматичний розподіл у системі.
За звітній період керівником апарату суду Робу-Башиньскою Т.В. було винесено 16 розпоряджень про повторний автоматичний розподіл судових справ.
3.Працівники , які займаються первинним обліком і судовою статистикою у суді
Первинний облік документів в Голованівському  районному суді Кіровоградської області  ведеться у відповідності до вимог Інструкції з діловодства в місцевому загальному суді та Положення про автоматизовану систему документообігу загальних судів.
В Голованівському районному суді Кіровоградської області організацією первинного обліку займаються :
- старший секрктар Фенюшина Ю.Ю.- веде облік по кримінальних справах , скаргах приватного обвинувачення , матеріалах про застосування примусових заходів медичного характеру, по справах за постановою прокурора, слідчого за згодою прокурора щодо вирішення питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності або вирішення питання щодо невстановлених осіб , про закриття провадження у справі у звязку із закінченням строків давності, веде облік по справах за поданням слідчих органів та скаргах на їх дії та рішення;
- секретар суду Шевчук О.П.- веде облік по справах позовного провадження , адміністративного провадження , по заявах про відновлення втраченого судового провадження , забезпечення позову , доказів у цивільних справах до подання позовної заяви , по заявах про перегляд заочного рішення , про скасування судового наказу, по скаргах на дії або бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби , що розглядаються в порядку цивільного судочинства , по справах щодо розгляду питань у порядку виконання судових рішень у цивільних справах, по справах щодо розгляду питань у порядку виконання судових рішень у адміністративних справах , по заявах про перегляд у звязку з нововиявленими обставинами рішення, що набрали законної сили у цивільних справах та адміністративних справах, справи  окремого та наказного провадження;
- секретар суду Ткач Д.Д.- веде облік по справах про адміністративні правопорушення  та поданнях в порядку виконання справ про адміністративні правопорушення, по справах щодо розгляду питань в порядку виконання вироку .
Дані обліки відображаються у обліково-статистичних картках відповідно до руху справи та алфавітних покажчиках , контрольних журналах суддів,в журналі розгляду судових справ і матеріалів суддею.
Організовує і здійснює контроль за достовірністю , об’єктивністю та цілісністю подання статистичної інформації про роботу суду керівник апарату суду Робу-Башиньска Т.В.
Відповідальними особами за складання статистичних звітів в Голованівському районному суді Кіровоградської області  є такі працівники апарату : керівник апарату суду Робу-Башиньска Т.В. ( за Ф - 1, Ф-1-1, 1-Л , 1-ОП) , секретар суду Шевчук О.П.( за Ф 2-А , 2-Ц), секретар суду Ткач Д.Д. (розділи  Ф 3, Ф4, Ф- 5,Ф-6,Ф-7,Ф-8).
Зазначені працівники мають вищу освіту , Шевчук О.П.- базову вищу.
Крім того , ці працівники мають значний досвід роботи оскільки працюють у суді тривалий час .
4. Робота з картками на осіб, стосовно яких судом розглянуто кримінальну справу в суді
Обовязки по заповненню ( в електронному вигляді) карток на осіб в КП
«Д-3» , стосовно яких судом розглянуто кримінальну справу, покладено на секретаря суду Ткача Д.Д., який забезпечує своєчасне надіслання паперового та електронного варіанту даних карток у відповідності до вимог Інструкції щодо заповнення картки на особу , стовно якої судом розглянуто кримінальну справу.
За 6 місяців 2012 року до ТУДСА України в Кіровоградській  області надіслано 55 карток на осіб, стосовно яких судом розглянуто кримінальні справи, 7 контрольних талонів від карток щодо осіб, кримінальні справи відносно яких надіслано до апеляційного суду Кіровоградської області  області . Картки на осіб заповнювалися після винесення місцевим судом судового рішення, порядок оформлення та направлення до Територіального управління державної судової адміністрації України в Кіровоградській області та апеляційного суду Кіровоградської області  судом не порушувався.
5. Складання звіту за 2012 рік про стан здійснення правосуддя судом
У статистичних звітах Голованівського районного суду Кіровоградської області  відображається достовірна інформація про стан судимості та загальні дані роботи суду, яка подається вчасно до ТУ ДСА України в Кіровоградській області  згідно графіка .
Статистична звітність за 2012 рік складається у відповідності до Інструкції щодо заповнення форм звітності про розгляд апеляційними та місцевими ( крім господарських ) судами судових справ і матеріалів , затвердженою наказом Державної судової адміністрації України 5 червня 2006 року № 55 , (із змінами та доповненнями ) та Методичними рекомендаціями щодо заповнення форм звітності та внесені в ручному режимі в КП «Д-3».
Згідно графіка прийому звітів Територіальним управлінням державної судової адміністрації України в Кіровоградській області Голованівський  районний суд буде здавати звіт 08.01.2013 року.
Висновок
Основними причинами недоліків в роботі є недостатнє знання положень чинного законодавства , відповідних інструкцій , якими повинні керуватись працівники апарату суду , які відповідають за первинний облік, втілення на практиці пред’явлених сьогоденням вимог щодо впровадження та розповсюдження інформаційних технологій в діяльності суду, що  потребує від співробітників апарату суду не тільки фахових знань у галузі юриспруденції , але й належної підготовки в роботі з  комп’ютерною технікою.
З метою недопущення в подальшій роботі помилок та недоліків при веденні первинного обліку необхідно :
- керівнику апарату суду Робу-Башиньскій Т.В. посилити контроль щодо обліково- статистичної роботи суду ,:
- керівнику апарату суду Робу-Башиньскій Т.В. проводити навчання з особами, відповідальними за дану ділянку роботи, по вивченню Інструкції з діловодства в судах загальної юрисдикції, Інструкції по заповненню карток сум шкоди , завданої злочином , Інструкції щодо заповнення карток на особу, відносно якої розглянуто кримінальну справу , Інструкції та методичних рекомендацій щодо складання статистичних звітів , Положень діючого законодавства , Положення щодо роботи з КП «Д-3»;
- здійснювати постійний контроль за веденням судової статистики , зокрема первинного обліку справ в суді ;
- після кожного звітного періоду проводити аналіз стану обліково-статистичної роботи в суді згідно методичних рекомендацій ;
- працівникам, відповідальним за обліково-статистичну роботу у місцевому суді, а саме: старшому секретарю суду Фенюшиній Ю.Ю. ,секретарям суду Шевчук О.П., Ткач Д.Д, і головному спеціалісту з ІТ Патику А.В. удосконалювати роботу з КП «Д-3» та проводити навчання по складних питаннях , які виникають в ході роботи з даною програмою.
 
Голова Голованівського районного суду
Кіровоградської області                                                                           О.Ф. Бутенко